Making an impression | The Courtauld Gallery, London - Museums Association

Making an impression | The Courtauld Gallery, London

A striking marriage of art and architecture at the revamped gallery shines new light on its famed impressionist collection
Art Redevelopment
Chiedza Mhondoro
Share
The restored LVMH Great Room uses natural and artificial lighting to showcase works such as Manet’s A Bar at the Folies- Bergère (at the centre of the back wall) Photo © Hufton+Crow

Édouard Manet’s 1882 artwork A Bar at the Folies-Bergère is among the Courtauld Gallery’s best known paintings. After a three-year transformation of the London venue, the piece now hangs on the third floor in the renamed LVMH Great Room (after the luxury goods multinational LVMH/Moët Hennessy Louis Vuitton, which has supported the overhaul).

Previously subdivided, the room has been restored to its original grandeur. Manet’s gripping composition of an enigmatic, sombre barmaid in a crowded Parisian music hall is not immediately visible to viewers when they enter, bringing an aura of suspense.

Before visitors experience the big reveal of Manet’s bar scene, they see a freestanding wall on the left that displays two Paul Gauguin paintings of Tahitian women. These transport the viewer to an exoticised natural paradise on the other side of the world where there are no bustling crowds. To the right, visitors are pulled into Paul Cézanne’s darkly lit French interiors.

In one of the paintings, The Card Game (1892-96), there is a sense of stillness, similar to the tranquility evoked by Gauguin but in contrast to the commotion in Manet’s bar. The use of space in the LVMH Great Room cleverly shows off the Courtauld’s world-renowned impressionist collection as a whole while creating groupings and sightlines that highlight fresh connections and divergences in individual works.

A bar at the Folies-Bergere, 1882, by Edouard Manet © The Courtauld
Winged victory

The Courtauld Gallery reopened in November 2021 after a £57m refurbishment to the North Wing of the Grade I-listed Somerset House. Conceived by architect William Chambers and built in the 1770s, this wing was home to Britain’s first independent fine arts organisation, the Royal Academy of Arts, until 1837, and other learned societies until 1867.

Advertisement

Offices for the General Register of Births, Marriages and Deaths occupied the wing until 1970, followed by the Courtauld’s two current tenants from 1989: the college for the study and conservation of art and a public gallery. Its collection, initially assembled by textile industrialist and philanthropist Samuel Courtauld (1876-1947), comprises more than 34,000 paintings, sculpture, works on paper and decorative arts spanning the medieval period to the 20th century.

Stirling Prize-winning architect Witherford Watson Mann has re-energised Chambers’ complex and convoluted rooms. A new visitor entrance enables step-free access to the front hall for the first time and there are standardised floor levels between all rooms. The first floor is now taken up by medieval and renaissance art.

Witherford Watson Mann, gallery designer Nissen Richards Studio and the Courtauld’s curators have successfully married art and architecture. Exquisite Islamic metalwork and biblical scenes carved in ivory or depicted through precious pigments and thin sheets of pure gold now live in a gallery created out of rooms once used by the Royal Academy’s head housekeeper and lateras collection stores. The mezzanine’s lower ceiling, soft gallery lighting and muted taupe walls evoke the intimacy of age-old traditions of private devotion and prayer.

Focus on | Lighting 

The most engaging architectural challenges require us to reimagine something that already exists for a different future. You might think that reimagining a listed building of great significance would restrict that imagination, but it doesn’t. It’s essential to work with the underlying DNA of the building and grow radical transformation from this – the art of combining skilful restoration with intervention.

The 18th-century architect William Chambers’ design for the northern side of London’s Somerset House (it faces onto The Strand and houses the Courtauld Gallery) is complex and employs daylight to articulate it. From the two-storey vaults side-lit from deep lightwells, through the ground and first-floor fine rhythms of windows, up to the primary staircases and Great Room, held high in the sky, bathed in the light from glazed lanterns, Chambers uses natural light to great effect.

The display of artworks today requires precise and highly controlled lighting. The challenge at the Courtauld was to find a balance between the curatorial demands for display, the different decorative characteristics of rooms and the need to maintain the presence of natural light. This was a negotiation informed by digital modelling, physical mock-ups with card in the rooms and then technical mock-ups with actual fittings.

In the Fine Rooms, we used thin tracks suspended on wires below ornate plaster and painted ceilings. The Great Room (left) had a combination of discretely recessed lighting tracks and a suspended track that followed the geometry of the huge lantern. New galleries balance natural light with integrated tracks following the clean openings over the rooms.

Determining the resonance between the old and the new in terms of the lighting is representative of all our work at the Courtauld Gallery. The measure of success is that anyone visiting should not even notice these judgments.

Stephen Witherford is a director at the architect firm Witherford Watson Mann 

The adjacent Gilbert and Ildiko Butler Drawings Gallery deviates from the timeline with the temporary exhibition Pen to Brush (ended 27 February). Helen Saunders’ black and white abstract work from 1915 sits by Edward Dayes’ 1778 pencil and watercolour of Somerset House from the river and the painter JMW Turner’s 1820-21 view of Rome.

Visitors then enter the Blavatnik Fine Rooms on the second floor. The suite of six galleries have been named after the businessman and philanthropist Leonard Blavatnik and his wife Emily Appelson Blavatnik and the Blavatnik Family Foundation, whose donation of £10m nearly matches the National Lottery Heritage Fund’s support of £11m. The changes are subtle but effective. Individual lights, previously attached to the frames of artworks have been replaced by ones integrated into the ceilings. Views of Chambers’ sumptuous ceilings, the intricate plasterwork and the paintwork colour scheme inspired by the artworks are now unobstructed.

Advertisement
Reframing the past

The collection has also been reinterpreted. Exhibition panels are split in two: the first half introduces the themes explored while the second highlights the history of the room. Where one panel examines the visualisation of Europe’s prosperity in the 18th century in relation to imperialism, exploitation and slavery, another explains the role of one of the two female founders of the Royal Academy, Angelica Kauffman, in designing and painting Chambers’ ceiling.

A final walk up the cantilevered stone staircase leads to a commission to celebrate the reopening by contemporary artist Cecily Brown. Spanning five metres and employing blues, greens and yellows, Unmoored from her Reflection (2021) is the first painting to occupy that space since the 18th century and references the early impressionist works in adjacent galleries. A number of these masterpieces hang in the Weston Gallery, a sort of antechamber before the stunning LVMH Great Room.

Unmoored from her Reflection, 2021, by Cecily Brown, in situ at the Courtauld © Cecily Brown. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery. Photo © David Levene

The majesty of the room’s original proportions has been re-established through diagonal sightlines and the removal of false ceilings, which allows natural light back through. The simple intervention of two free-standing walls creates a sense of encounter and discovery.

There are no rope barriers in any of the galleries, which invites the viewer to get up close and personal with the art. The vivid colours and lively brushwork in Vincent van Gogh’s Self-Portrait with a Bandaged Ear (1889) appear in the approach to the final galleries, aiming to whet visitors’ appetites for its spring exhibition, Van Gogh Self-Portraits (until 8 May).

Advertisement

This exploration of the full span of Van Gogh’s self-portraiture is presented in a new temporary exhibition space, the Denise Coates Exhibition Galleries, carved out of former office, conservation and circulation spaces and leading off the LVMH Great Room. Loans from around the world see the reunion of several works that were last together in Van Gogh’s studio.

The transformation of this wing of Somerset House points to an exciting future for the Courtauld Gallery, where neither architecture nor art stifle each other, but instead work together to provoke curiosity and delight.

Project data
Cost
£57m
Main funders
National Lottery Heritage Fund; Blavatnik Family Foundation; AKO Foundation; Deborah Loeb Brice Foundation; John Browne Charitable Trust; Denise Coates; Crankstart; Garcia Family Foundation; Garfield Weston Foundation; Dr Martin and Susanne Halusa; Linbury Trust; LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton; Oak Foundation
Architect
Witherford Watson Mann Architects
Project manager
Gardiner & Theobald
Structural engineer
Price & Myers
Mechanical, electrical, acoustics and lighting design
Max Fordham
Quantity surveyor
AECOM
Construction manager
Sir Robert McAlpine Special Projects
Gallery design
Nissen Richards Studio
Lighting design
Studio ZNA; Arup Lighting
Access consultants
David Bonnett Associates (build); Jane Samuels (fit out and interpretation)
Historic building assessment
Alan Baxter
Planning consultant
The Planning Lab
Security consultant
Ian Johnson Associates
Fire consultant
BB7 Fire
Showcases
florea d.sign
Setworks design
Factory
Settings interpretation
Ralph Appelbaum Associates and Narrative Threads
Bespoke paint colour
Little Greene; Bauwerk
Inspection
Approved Inspector Services
Exhibition ends
Van Gogh Self-Portraits, until 8 May
Admission
Free entry to all exhibitions for MA members

Comments (1)

  1. Dea Birkett says:

    It is always disappointing to find reviews of new developments pay no heed to whether the gallery or museum has addressed vital access issues. The Courtauld has not. When i visited with a wheelchair user, the lift did not work (already) so some galleries were completely inaccessible. The lift that has been installed is of the type that requires someone else to be there, so if you’re an independent wheelchair user you can’t operate it. There are rugs on the floor in the Bloomsbury room – for no reason whatsoever – which makes it also inaccessible to wheelchair users as I had to pull it out from under us several times. The former cafe in the basement was accessible. The new cafe opposite is not – there’s several steps up to it. Some labels are printed dark on dark, so not visible to anyone but those with excellent eyesight.

    It may be fine for the reviewer to celebrate the newly renovated staircase, and nod to no step at the front door, but the rest of the gallery presents huge problems to a disabled visitor. I do hope these are addressed and that future reviews take these barriers and hurdles into account.

    Dea Birkett, Director, CultureKids Ireland

Leave a comment

You must be signed in to post a comment.

Discover

Advertisement
Join the Museums Association today to read this article

Over 12,000 museum professionals have already become members. Join to gain access to exclusive articles, free entry to museums and access to our members events.

Join